
We organiseren regelmatig workshops en symposia rondom een nieuwe manier van denken, kanteldenken. We maken dan over actuele thema’s met opdrachtgevers toekomst-scenario’s. En zetten daar bijvoorbeeld wetenschappers, kunstenaars, futurologen, scenario-schrijvers, architecten of filosofen bij in bij actuele uitdagingen. Design thinking (Fiction design of Science design) noemen we deze methoden.
Science fiction of voorspelling?
Speculatieve literatuur of science fictionfilms staan vaak vol met theoretische innovaties en verzonnen technologieën die later in de praktijk worden toegepast.

Fiction design:
In de film ‘A Space Oddysee’ (1968) kwam al een iPad in beeld. In de sciencefiction-boeken van ‘Dune’ (1965) komt de zin voor: “De mens en haar creaties vormen een ziekte aan de oppervlakte van hun planeet. Je kunt niet eeuwig blijven stelen wat je nodig hebt zonder rekening te houden met de volgende generatie.” Ook toen was Greta Thunberg in het hoofd van de schrijver als het ware aanwezig.
Geen blinde gok
Het idee van kunstenaars, schrijvers of andere creatieven te betrekken bij fiction design klinkt steeds minder als een blinde gok, en steeds meer als een investering in verbeeldingsvermogen als we zien dat grote bedrijven als Apple, Tesla en Google hier hun voordelen mee halen. Het stelt tijdens een workshopsessie je denkbeelden over de toekomst van je product op de proef. De Deense filosoof Søren Kierkegaard ooit zei, ”het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen.”
Met een aantal organisaties hebben we dit gedaan met telkens verrassende uitkomsten.
Wil je met ons op reis naar de toekomst van jouw bedrijf temidden van de nieuwe economie. En verrassende dingen ontdekken over de toekomst van jouw bedrijf. Maak dat een kennismakingsafspraak via mail, mobiel of formulier: Contact.

Verder hebben we een vaste methode ontwikkeld rondom:
- Innovatieversneller De Vrije Kamer, plek voor vernieuwde maatschappelijke partnerships in de stad
- Kantelen in de zorg, innovatie in de zorg (van aanbod naar vraagsturing)
- De gelukkige ambtenaar (zie de brochure)
- Merkkracht, een workshop over brandmagic, markt en positionering.
- Burgerkracht (symposium) zie video:
Symposium over communicatiewerk (videoverslag door Bart Buijs, 2019)
Zie ook een kort verslag: Klimaatspijbelaars bestaan niet.
Oprichter Marcel Kolder houdt al 15 jaar een kantelblog bij met korte columns over kantelen in de zorg, de politiek, de energietransitie en communicatie. Dat is de vinden onder Kanteldenker. Deze site is door de Koninklijke Bibliotheek opgenomen als tijdsbeeld rondom de kanteling.