Al ruim tien jaar initiëren we culturele projecten of doen cultureel communicatiewerk. Een kleine opsomming:

CitySenses, terug naar het gevoel in de stad. Draoidh werkt samen met alaMira kunstprojecten aan een museaal belevingspark aan de rand van het stadshart van Almere. Hiervoor hebben we stichting CitySenses opgericht. In September 2019 is het eerste project voor dit park geopend: het Labyrinth of the Senses. Een pop-up museum in de openbare ruimte waar 30 kunstenaars en creatieven het publiek uitnodigen om al je zintuigen weer te leren gebruiken. In opblaasbare bubbels van 8 bij 13 meter staan diverse aanraakbare kunstinstallaties en in de filmbubbel draaien vijf korte films. Dit project is ondersteund door Cultuurfonds Almere, gemeente Almere, de Rabobank, en vele andere kleinere en grotere bedrijven (en niet te vergeten door 150 Almeerse burgers via een prachtige crowdfund dat 14.000 euro opbracht). Het Labyrinth of the Senses is te boeken voor uw gemeente of organisatie.

Opening door wethouder Cultuur Hilde van Garderen, Almere

[LotS] is een rondreizend labyrint waar je leert om je zintuigen opnieuw te gebruiken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen ontdekken hoe onze zintuigen ons soms voor de gek houden. Ze kunnen ons verleiden bepaalde dingen te doen of juist niet. Wat je zintuigen je vertellen, beïnvloedt namelijk de keuzes die je maakt. 

In [LotS] word je (aan)geraakt en mag je alles aanraken. Het geeft ‘tegenwicht’ en stof tot nadenken. De bezoeker beleeft, ervaart, voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft de vraagstukken van zijn of haar eigen leefstijl. De bezoeker ondergaat een multisensitieve en multimediale reis via een klein doolhof aan belevenissen en wordt zich letterlijk bewust van het feit dat je zintuigen vaker op ‘uit’ staan dan op ‘aan’ en ervaart dat de wereld rijker n geschakeerder is dan je veronderstelt. en geschakeerder is dan je veronderstelt. 

http://www.citysenses.nl < Zie ook onze speciale uitgebreide site hierover.

We zijn blij om de resultaten te zien van jullie harde werken richting jullie droom, een museaal park. Volhardend in een niet altijd makkelijke proces, de diverse samenwerkingen, de betrokken kunstenaars, het algehele niveau van de organisatie en het kunstwerk samenkomend bij de onthulling tijdens het Uitfestival Almere. Maar ook nog de nodige (komende) spin-off en tour van de kunstinstallatie. Een schitterend voorbeeld voor en toevoeging aan de stad. 

Jan-Melle Liscaljet, namens het bestuur Cultuurfonds Almere

Design Poster Marcel Kolder

Ontwikkeling van het SensesLab in samenwerking met StrandLab Almeerderstrand.

Tijdens de zomer van 2019 hebben we met partners Alamira, CitySenses en StrandLab, Almere2.0 een reeks proefopstellingen en ervaringsateliers georganiseerd op het Almeerderstrand. Dit onder de noemer van placemaking. We hebben hiervoor een buitenatelier ontworpen (Minimono-Atelier) waar diverse workshops werden gegeven en artists in residence konden werken in stilte.

“ Wat een unieke plek om te mogen werken! Het was heel inspirerend om hier mijn onderzoek naar mijn kunstinstallatie de smaak van schoonheid uit te voeren.” Linde Gadellaa

De gooi naar culturele hoofdstad van Europa. Draoidh was een van de initiatiefnemers van het eerste Europese burgerinitiatief en plan om Almere in 2018 kandidaat te stellen voor culturele hoofdstad van Europa. Uiteindelijk bleef dat steken op een prachtig bidbook. Leeuwarden werd uitgekozen. En wat was dat een prachtige opsteker voor Leeuwarden en de culturele sector in Nederland.

Illustratie bidbook Almere 2018 Burgerinitiatief Culturele Hoofdstad van Europa
Eigen foto

Van een stationshal naar Cultuurlokaal. Onder een leegstaand wachtlokaal van een NS-station werd een wel heel uniek concept neergelegd. Het wachtlokaal werd met hulp van de buurt omgetoverd tot een kunstlokaal. Met steun van particuliere organisaties (Waaronder de NS) is dit lokaal nog steeds functionerend. Het biedt een kwaliteitsverbetering voor de buurt en van het stationsgebied: plek voor exposities, lesruimte (voor jonge kinderen uit de buurt), en cultureel innovatieplek midden in de wijk. Stichting Cultuurspoor Nieuwland strekte zich daarna uit met hulp van vrijwilligers naar alle stations van Almere, Lelystad en Dronten. En steevast werden reizigers betrokken bij de diverse culturele uitingen. Van reisgedichten tot boek, van muziek tot pop-up kunst en graffity-art op de diverse stations. Draoidh werkte samen met vele burgers en bedrijven, waaronder met name Ym de Roos en Michelle Rutten als mede-initiatiefnemers, beiden zijn hiervoor geridderd (en voor meer dat alleen dit project). Zonder hun inzet was dit project niet geslaagd.

Draoidh is an inspiring and creative company. I admire them for the energy with which they pursues dreams of inhabitants pushing their hometown Almere forward on the path of cultural diversity and economic progress. Director Marcel brings people and business interests together for the better of both. Keep up the good work for CultuurSpoor Nieuwland!
Joost Ravoo, corporate communicationsmanager Nederlandse Spoorwegen

Schrijversblock. Draoidh initieert vele culturele projecten en dat doen we steevast met meerdere mensen. Een cultureel café of een literair schrijversfestival bijvoorbeeld: Schrijversblock vond zes jaar achter elkaar plaatsvond aan de keukentafel, gewoon bij mensen thuis. Literatuur dicht bij de bewoners. Dat deden we in onder gedurfde architectuur gebouwde huizen van Almeerders. De honderden schrijvers die we uitnodigden in die jaren behoorden tot de top in Nederland en België. Draoidh deed het organisatie- en communicatiewerk van dit meerjarig festival.

Beeldmerk Schrijversblock

We maken prachtige architectuurgidsen voor bewoners en bezoekers. Verder ontwikkelen we festivals en expo’s rondom steden, architectuur en cultuur.

Estafette voor vier vleugels. Het organiseren van de Pop-up cultuur. Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Een klassieke marathon met 16 pianisten, vier vleugels en winkelend publiek. De estafette duurde 8 uur.

Draoidh bedacht en voerde samen met het architectuurcentrum een laserspectakel op het stedelijke binnenmeer uit tijdens de cultuurnacht in 2011.

Naar boven >

Naar De gelukkige Stad