Draoidh is an inspiring and creative company. I admire them for the energy with which they pursues dreams of inhabitants pushing their hometown Almere forward on the path of cultural diversity and economic progress. Director Marcel brings people and business interests together for the better of both. Keep up the good work for CultuurSpoor Nieuwland!
Joost Ravoo, corporate communicationsmanager Nederlandse Spoorwegen
Illustratie bidbook Almere 2018 Burgerinitiatief Culturele Hoofdstad van Europa

Al ruim tien jaar initiëren we culturele projecten of doen cultureel communicatiewerk. Onze oprichter een van de initiatiefnemers van het eerste Europese burgerinitiatief en plan om Almere in 2018 kandidaat te stellen voor culturele hoofdstad van Europa. Uiteindelijk bleef dat steken op een prachtig bidbook en ging een andere stad met de eer strijken. En wat was dat een prachtige opsteker voor Leeuwarden vorig jaar. Natuurlijk zijn we allen wezen kijken.

Eigen foto

CitySenses, terug naar het gevoel in de stad. Een museaal belevingspark in wording aan de rand van het stadshart van Almere. In September 2019 wordt een Labyrinth of the senses geopend. Een plek in de openbare ruimte waar 7 kunstenaars en creatieven het publiek uitnodigen om al je zintuigen weer te leren gebruiken. Dit project is ondersteund door Cultuurfonds Almere, gemeente Almere, de Rabobank, en vele andere kleinere en grotere bedrijven (en niet te vergeten door 150 Almeerse burgers via een prachtige crowdfund dat 14.000 euro opbracht). http://www.citysenses.nl < Zie ook onze speciale uitgebreide site hierover.

Van een stationshal naar Cultuurlokaal. Onder een leegstaand wachtlokaal van een NS-station werd een wel heel uniek concept neergelegd. Het wachtlokaal werd met hulp van de buurt omgetoverd tot een kunstlokaal. Met steun van particuliere organisaties (Waaronder de NS) is dit lokaal nog steeds functionerend. Het biedt een kwaliteitsverbetering voor de buurt en van het stationsgebied: plek voor exposities, lesruimte (voor jonge kinderen uit de buurt), en cultureel innovatieplek midden in de wijk. Stichting Cultuurspoor Nieuwland strekte zich daarna uit met hulp van vrijwilligers naar alle stations van Almere, Lelystad en Dronten. En steevast werden reizigers betrokken bij de diverse culturele uitingen. Van reisgedichten tot boek, van muziek tot pop-up kunst en graffity-art op de diverse stations. Draoidh werkte samen met vele burgers en bedrijven, waaronder met name Ym de Roos en Michelle Rutten als mede-initiatiefnemers, beiden zijn hiervoor geridderd (en voor meer dat alleen dit project). Zonder hun inzet was dit project niet geslaagd.

Eigen foto. Wethouder Adri Duijvestein opent station Poort

Schrijversblock. Draoidh initieert vele culturele projecten en dat doen we steevast met meerdere mensen. Een cultureel café of een literair schrijversfestival bijvoorbeeld: Schrijversblock vond zes jaar achter elkaar plaatsvond aan de keukentafel, gewoon bij mensen thuis. Literatuur dicht bij de bewoners. Dat deden we in onder gedurfde architectuur gebouwde huizen van Almeerders. De honderden schrijvers die we uitnodigden in die jaren behoorden tot de top in Nederland en België. Draoidh deed het organisatie- en communicatiewerk van dit meerjarig festival.

Stadswandelingen. Het ontwikkelen van architectuurroutes in steden. En de uitgave van een prachtige architectuurgids voor bewoners en bezoekers, samen gemaakt met het architectuurinstituut in Almere. Verder ontwikkelden we festivals en spannende ‘lasershows’ rondom toparchitectuur.

Estafette voor vier vleugels. Het organiseren van de Pop-up cultuur. Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Een klassieke marathon met 16 pianisten, vier vleugels en winkelend publiek. De estafette duurde 8 uur.

Draoidh bedacht en voerde samen met het architectuurcentrum een laserspectakel op het stedelijke binnenmeer uit tijdens de cultuurnacht in 2011.

Naar boven >