Floriade Inclusief

In het voorjaar 2022 gaf Marcel Kolder van Draoidh workshops Storytelling aan de werkgroep Floriade Inclusief. Hoe schrijf je nu een verhaal over werk wat je jarenlang als ervaringsdeskundige hebt gedaan voor de stad en de wereldtentoonstelling Floriade. Over inclusie, toegankelijkheid en samenwerken met vele specialisten van de gemeente en de Floriade. Die verhalen over een inclusieve expo en later woonwijk zijn recent verschenen in een prachtig door Olivier Rijcken geïllustreerde bundel.

Samen ontwerpen aan de nieuwe wijk Hortus en de Floriade Expositie 2022.

Almere heeft toegankelijkheid en inclusie hoog in het vaandel staan. Ongeacht leeftijd, mobiliteit of bekwaamheid zou iedereen die in deze stad woont of deze bezoekt gelijke toegang moeten hebben tot alle genoegens die Almere te bieden heeft. Van wonen en werken tot met elkaar sporten, spelen en op bezoek bij Floriade Expo 2022 die op 13 april door de koning is geopend.

De 45 jaar jonge stad, op de bodem van de Zuiderzee zonder heuvels en zonder oude ontoegankelijke gebouwen, lijkt op het eerste gezicht uitermate geschikt voor mensen met een functiebeperking, maar dat klopt niet altijd. In onze inclusieve stad zijn mensen met een beperking op alle niveaus in de samenleving betrokken en worden gezien als coproducent van diezelfde samenleving, hun wijk en uiteraard hun Floriade. En dat was precies de opdracht bij ‘the making of’ de Floriade en duurzame inclusieve woonwijk Hortus die na de expositie op deze plek gerealiseerd wordt.

Een groep van meer dan tien ervaringsdeskundigen, stedebouwkundige en specialisten hebben vijf jaar lang meegewerkt aan een masterplan voor deze inclusieve wijk. Een voorbeeld voor andere steden. Reden te meer om dit boekje samen te stellen. Dit is geen ‘rapport’, maar een verhalenbundel met persoonlijke ervaringen over het proces, over de reis die we met zijn allen maakten.

Marcel Kolder, samensteller

Voorzijde van het boekje.

Dit boekje kunt u gratis bestellen via info@draoidh.nl

Terug naar projecten >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s